KORTJAKJE (van totstandkoming tot onthulling) en PENNING VAN VERDIENSTE

Overal in Nederland staan beelden die een kinderliedje, sprookje of een versje uit de kindercultuur verbeelden. Zoete lieve Gerritje staat in Den Bosch, de mosselman staat in Yerseke en Hanneke en Janneke staan in Wijchen. Tweeënvijftig beelden staan beschreven in het boekje Daar staat het... , geschreven door Joke Linders naar een idee van vormgeefster Debbie Saul. Zij vertelde dat er van het bekendste kinderliedje, Kortjakje, nog geen beeld in de openbare ruimte staat. 

Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen van Stichting Nieuwe Gracht Producties hebben dit idee opgepikt en uitgewerkt door in een duoproductie een in brons gegoten beeld van Kortjakje te vervaardigen. 

Omdat Kortjakje, hoewel bekend als kinderliedje, eigenlijk gaat over een zeventiende-eeuws hoertje, is de plaats waar het beeld komt te staan zeer toepasselijk, namelijk bij de Waalse kerk op het Begijnhof in de rosse buurt van Haarlem. 

 

De totstandkoming van het nieuwe beeld is mogelijk gemaakt door: 

Stichting Nieuwe Gracht Producties

De Waalse Kerk

Maxibel BV


De tekstbordjes op de sokkel van het Kortjakjebeeld.


ONTHULLING KORTJAKJE

Zaterdag 22 oktober werd bij de Waalse kerk onder grote belangstelling het Kortjakjebeeld van Michaëla en Eric onthuld door burgemeester Jos Wienen. Tijdens de onthullingsbijeenkomst ontving Michaëla de Penning Van Verdienste. 

Ceremoniemeester was Maarten Brock. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Trio Bijlsma/Hooglugt, Kees Huges, Suzanne Groot en een Ampzing Delegatie aangevuld met Hans Vos en Fons Stam.


Haarlems Dagblad

De Haarlemmer. Klik op de plaatjes voor een vergroting.

Foto's Franklin van der Erf /Haarlemse Evenementen in Beeld


Foto's Madelon Coolen-Griekspoor


Videoreportage RTV-NH. Klik op de afbeelding


Foto's: R.S.V.P / C2016

Haarlems Weekblad

Muzikaal videoverslag van 023TV ONLINE

Foto's door Leo Tillmans

Foto's Peter Hammann

PLAATSEN BEELD EN SOKKEL DOOR BAS GOEMANS oktober 2016

PATINEREN BIJ JORIS VERDONKSCHOT met Marco Post van Maxibel BV juli 2016

De totstandkoming februari/juni 2016 Met adviserende rol van Joris Verdonkschot.