Een selectie van Nieuwe Gracht-projecten. In willekeurige volgorde.

JUDITH LEYSTER-GEVELSTEEN

Onthulling 10 april 2022.


FRANS HALS BIOSCOOPGEVELSTEEN

Van februari tot mei 2019 werkten Michaëla en Eric op woensdagmiddagen in de Fonteinkerk aan een Frans Halsbioscoopgevelsteen. De steen is 20 juni 2020  in de gevel van de kerk geplaatst.


OLIFANT GEVELSTEEN

Gevelsteen van villa de Olifant.

Klik op de foto voor meer informatie.


DROSTEMANNETJEBOEK

De nieuwste uitgave van Nieuwe Gracht Producties.
DROSTEMANNETJE TERUG IN HAARLEM?!

Kijk-, lees- en spelboek over Droste en het Droste-mannetje. Met veel oude foto's (met dank aan het Noord-Hollands Archief) en reclameplaatjes, weetjes, spelletjes en informatie. Voor volwassenen veel nostalgie, voor kinderen leuke spelletjes, A4 formaat, 44 pagina's, volledig kleur.

Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar de crowdfunding voor de terugkeer van de neonreclame van het Droste-mannetje in de stad.

Beperkte oplage: Meer informatie en-of reserveren: Klik op de afbeeldingen.

Ook luxe editie verkrijgbaar.


KORTJAKJE

Overal in Nederland staan beelden die een kinderliedje, sprookje of een versje uit de kindercultuur verbeelden. Zoete lieve Gerritje staat in Den Bosch, de mosselman staat in Yerseke en Hanneke en Janneke staan in Wijchen. Tweeënvijftig beelden staan beschreven in het boekje Daar staat het... , geschreven door Joke Linders naar een idee van vormgeefster Debbie Saul. Zij vertelde dat er van het bekendste kinderliedje, Kortjakje, nog geen beeld in de openbare ruimte staat. 

Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen van Stichting Nieuwe Gracht Producties hebben dit idee opgepikt en uitgewerkt door in een duoproductie een in brons gegoten beeld van Kortjakje te vervaardigen. 

Omdat Kortjakje, hoewel bekend als kinderliedje, eigenlijk gaat over een zeventiende-eeuws hoertje, is de plaats waar het beeld komt te staan zeer toepasselijk, namelijk bij de Waalse kerk op het Begijnhof in de rosse buurt van Haarlem. 

 

De totstandkoming van het nieuwe beeld is mogelijk gemaakt door: 

Stichting Nieuwe Gracht Producties

De Waalse Kerk

Maxibel BV


MEERMIN VAN HAARLEM

Dankzij Nieuwe Gracht Producties is de Meermin terug in Haarlem. 

In 2013 verscheen het boek de Meermin van Haarlem met daarbij een spannend bordspel. Het verhaal werd geschreven door Michaëla J. Bijlsma. De illustraties werden vervaardigd door Eric J. Coolen.

Michaëla en Eric werkten anderhalf jaar aan een standbeeld van de Haarlemse Meermin. 3 juli 2014 werd dit beeld onthuld op het paardenwed aan de Janstraat/Nieuwe Gracht op het toenmalige terrein van de financier van het beeld: wijnhuis Vinites. 

Klik op de afbeelding voor alle informatie over de terugkeer van deze Haarlemse sage.


LOF- EN SOFPRIJS DER NEDERLANDSE TAAL

Stichting Nederlands reikt jaarlijks de Sof- en Lofprijs der Nederlandse taal uit. Nieuwe Gracht Producties vervaardigt het bij de prijs behorende kunstwerk. De prijs en kunstwerken zijn de afgelopen jaren uitgereikt aan o.a. Martine Tanghe, Herman Finkers en Henk Hofland.


TORRENTIUS-GEVELSTEEN

Een eerbetoon aan de 17e eeuwse verbannen kunstschilder Torrentius. In 2014 werd er op initiatief van Haiko Jonkhoff een straat naar de schilder vernoemd en kregen Eric J. Coolen en Michaëla J. Bijlsma de opdracht voor deze straat een gevelsteen te ontwerpen/vervaardigen. De Torrentiusstraat vindt u op het Deo Neo-terrein te Haarlem.

Van het ontwerp verscheen een stempel, kaarten en koelkastmagneten.


HAARLEMJAS

Damesjas en herenjack vervaardigd door Michaëla met stof bedrukt met illustraties van Eric.


OP ZOEK NAAR DE CAMERA OBSCURA 2012

In het jubileumjaar van het Hildebrand-monument (Nicolaas Beets) organiseerde Nieuwe Gracht Producties een Camera Obscura-expositie. Bij de expositie verscheen een dichtbundel (uitgeverij Holland), een sofa en een tafel (van Duivenboden).


HAARLEMSE WALL OF FAME

Drie jaar lang werkte Nieuwe Gracht Producties aan twee Haarlemse Faammuren. Getekende portretten van bekende en minder bekende Haarlemmers. De portretten verschenen wekelijks in de Haarlemmer. De faammuren zijn te bekijken in de Doelenzaal (achterwand balkon) van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.


SPAAR HAARLEM

In opdracht van Bibliotheek Zuid-Kennemerland maakte Nieuwe Gracht Producties twee spaarplaatjes-albums: SPAAR HAARLEM 1 en SPAAR HAARLEM 2. Educatieve albums over de geschiedenis van Haarlem. De spaarplaatjes konden een jaar lang worden verkregen bij de bibliotheek.


SPAAR HEEMSKERK

Spaarplaatjesalbum ism Henk Tijbosch in opdracht van de Bibliotheek IJmond Noord.


GASTON, EEN HAARLEMSE ZOEKTOCHT LANGS CHEMIN DES DAMES

Prachtig vormgegeven boek over de WO1-brieven van de Franse front-soldaat Gaston Delange.  Klik HIER voor uitgebreide informatie.


JUBILEUMCADEAU BOUDEWIJN DE GROOT 70 JAAR

Het management van Boudewijn de Groot vroeg NGP een jubileumgeschenk te maken t.g.v. de zeventigste verjaardag van Boudewijn de Groot. Het geschenk werd door Frits Spits, Michaëla en Eric uitgereikt tijdens het laatste concert van de toer.


LAGE LANDEN

Verstripping van Boudewijn de Groot's Lage Landen. Uitgegeven bij Matchboox. Tevens verkrijgbaar in luxe editie met pop-ups.


HAARLEMSE NACHTEN

Expositie in Lion d'Or. Incl. Haarlemse slaapmutsen en Haarlemkruk.


SPAAR SINTERKLAAS

Spaarplaatjesalbum speciaal voor het Sinterklaasfeest.


SPELBOEKJE PWN

Spelboekje in opdracht van de PWN. Verkrijgbaar bij bezoekerscentrum de Hoep te Castricum.