Korte video-impressie

 

Zaterdagavond 2 oktober 2021 werd de lofprijs der Nederlandse taal 2020 uitgereikt in het prachtige stadhuis van Brugge. Het kunstwerk bij de lofprijs werd ook dit jaar weer gemaakt door Nieuwe Gracht Producties. Ditmaal was dat een lofkist vol taalgeschenken.

 

De laureaat voor het jaar 2020 is het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie, dat dit jaar haar veertigste verjaardag vierde.

 Bijzondere aandacht ging naar de Bruggeling Simon Stevin, universele wetenschapper en grondlegger van het Nederlands als wetenschapstaal. Stevin overleed 401 jaar geleden. 

 

De prijs en het kunstwerk werden in ontvangst genomen door de Vlaamse minister president Jan Jambon uit handen van Michaëla J. Bijlsma.

Michaëla sprak Jan Jambon en de aanwezigen toe en sloot haar toespraak af met het zingen van enkele regels uit het Schietgebed voor de Nederlandse taal.

 

De middag voor de uitreiking vond er een taalcongres plaats in een zaal naast het stadhuis. Het Ampzing Genootschap speelde hierbij twee taalliederen: Schietgebed voor de Nederlandse taal en ABN. Ampzing Genootschapvoorzitter Joost Mulder hield een lichtvoetig alsmede humoristisch betoog over het overbodige Engelse leenwoord. Iedere sale is er één teveel.


Voorgaande lofprijsuitreikingen