Zaterdagavond 30 september 2023 werd de lofprijs der Nederlandse taal 2022 uitgereikt in het Vlaamse Lier. Het kunstwerk bij de lofprijs werd ook dit jaar weer gemaakt door Nieuwe Gracht Producties. Ditmaal was dat een koffer vol geschenken, gemaakt door Michaëla met illustraties van Eric als basis (zie foto's).

 

De laureaat voor het jaar 2022 is zanger/presentator Bart Peeters.

 

De prijs en het kunstwerk werd door Bart in ontvangst genomen  uit handen van Michaëla J. Bijlsma.

 

 Het Ampzing Genootschap speelde vier taalliederen.

 

Uit het dankwoord wat Bart Peeters de volgende dag per mail stuurde:

 

Mag ik jullie zeer hartelijk danken voor de mooie manier waarop jullie de uitreiking hebben aangepakt.

 

Het was voor mij super dat ze in Lier mocht gebeuren, de stad van mijn moeder ,die dan ook met een grote glimlach aanwezig was.

 

En ik meende het echt toen ik zei: 'zo’n mooie prijs kreeg ik nooit.'

Ik bedoel natuurlijk die geweldig originele reiskoffer, met gepersonaliseerde handdoeken, kleding , tassen , bierviltjes en plectrums,

allemaal voorzien van spetterende, grappige grafiek.

 

Onze kinderen waren daarnet aan de Zondagse brunch vol lof voor de "Lof-prijs -merch" (zo noemen jonge mensen dat in deze tijd :)

 

 

 

Kortom hartelijk bedankt voor de prijs , maar zeker ook voor de organisatie !  

 

Bart Peeters

 


 

12 november 2022 werd de lofprijs der Nederlandse taal 2020/2021 uitgereikt in Museum Boerhave in Leiden. Het kunstwerk bij de lofprijs werd ook dit jaar weer gemaakt door Nieuwe Gracht Producties. De prijs ging naar Stef Bos en Frits Spits.

Ditmaal was het kunstwerk  een taaldeken en een kussen verpakt in een rugzak.  De basis was een illustratie gebaseerd op het bladmuziekomslag van Sarie Marijs.

 

 

Het Ampzing Genootschap speelde enkele taalliederen.

Korte video-impressie

 

Zaterdagavond 2 oktober 2021 werd de lofprijs der Nederlandse taal 2020 uitgereikt in het prachtige stadhuis van Brugge. Het kunstwerk bij de lofprijs werd ook dit jaar weer gemaakt door Nieuwe Gracht Producties. Ditmaal was dat een lofkist vol taalgeschenken.

 

De laureaat voor het jaar 2020 is het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie, dat dit jaar haar veertigste verjaardag vierde.

 Bijzondere aandacht ging naar de Bruggeling Simon Stevin, universele wetenschapper en grondlegger van het Nederlands als wetenschapstaal. Stevin overleed 401 jaar geleden. 

 

De prijs en het kunstwerk werden in ontvangst genomen door de Vlaamse minister president Jan Jambon uit handen van Michaëla J. Bijlsma.

Michaëla sprak Jan Jambon en de aanwezigen toe en sloot haar toespraak af met het zingen van enkele regels uit het Schietgebed voor de Nederlandse taal.

 

De middag voor de uitreiking vond er een taalcongres plaats in een zaal naast het stadhuis. Het Ampzing Genootschap speelde hierbij twee taalliederen: Schietgebed voor de Nederlandse taal en ABN. Ampzing Genootschapvoorzitter Joost Mulder hield een lichtvoetig alsmede humoristisch betoog over het overbodige Engelse leenwoord. Iedere sale is er één teveel.


Voorgaande lofprijsuitreikingen